Posturologie   Posturopodie Dankzij zijn rechtopstaand houdingssysteem kan de mens zijn evenwicht bewaren tegenover zijn omgeving.

Dit systeem werkt cyclisch om continu een aangepaste (spier)reactie te garanderen op stimulatie op strategische plaatsen (voet, oog, binnenoor).

De gevoeligheidsdrempels voor lichaamsschommelingen verschillen per sensor.

Voeten hebben bijvoorbeeld huidreceptoren die gevoelig zijn voor kleine variaties in druk van 300 mg en kunnen hoogteverschillen van slechts 5 micrometer waarnemen. Ze worden als eerste geactiveerd bij lichte schommelingen. Daarna volgen de ogen om de informatie aan te vullen, terwijl het binnenoor ongevoelig blijft voor schommelingen wanneer de persoon staat. De prestaties van dit systeem zorgen ervoor dat het zwaartepunt op de grond blijft (voetdrukcentrum) binnen een oppervlakte van minder dan 1 cm², waardoor de spierenergie die nodig is om een langdurige houding te behouden, wordt bespaard.

Elke storing in dit systeem kan spanning veroorzaken in weefsels (spieren, fascia, gewrichten).

Herprogrammering van de houding is mogelijk door de sensorische receptoren van de voetzool te manipuleren (met posturopodische inlegzolen) of door op de ogen in te werken (met posturale prisma's). Het onderzoek wordt uitgevoerd door een erkende posturopodistische posturoloog van de International Posturology Association na zeven jaar voortgezette opleiding aan het Institut de Posturologie in Parijs.

In de praktijk wordt het type inlegzool gekozen na een grondig onderzoek van ongeveer een uur (ondervraging, palpatie, klinische test, test van de inlegzolelementen...) waarbij een therapeutische strategie wordt vastgesteld. De inlegzolen worden gedurende een maand gedragen tot de tweede consultatie, waarbij wordt gecontroleerd, verbeterd of aangepast aan de reactie van het lichaam op de stimulatie. Jaarlijks wordt een controlebezoek aanbevolen om te controleren of de inlegzolen nog steeds geschikt zijn.

Experts

SWENEN Sophie

HCMC Kraainem

Health and Care Medical Center - Kraainem

Avenue de Wezembeek, 106 – 1950 Kraainem
02/688.18.00info@hcmc.be
(Bruxelles à 2 pas de Stockel Woluwe Wezembeek Oppem
accès rapide depuis l’ OTAN)

© 2016 HCMC. Alle gereserveerde rechten.
Designed By Butterfly Effect

Search