Posturologie Posturopodie Dankzij zijn rechtopstaand houdingssysteem kan de mens zijn evenwicht bewaren tegenover zijn omgeving.
Dit systeem werkt in lus, om een continue, aan de stimulatie op strategische plaatsen (voet, oog, inwendig oor) aangepaste (musculaire) respons te garanderen.
De gevoeligheidsdrempels voor de oscillaties van het lichaam verschillen naargelang de receptoren.
- De voeten hebben huidreceptoren onder de voetzolen die gevoelig zijn voor lichte drukveranderingen van 300 mg en voelen een reliëf van 5 micron. Bij een lichte oscillatie worden ze als eerste geactiveerd.
- De ogen vervolledigen vervolgens de informatie, terwijl het inwendige oor ongevoelig blijft voor oscillaties wanneer de persoon staat.
Dankzij dit systeem kan het zwaartepunt op de grond (voetdrukcentrum) behouden blijven op een oppervlakte < 1 cm² en moet minder spierenergie worden gebruikt om voor langere tijd een houding aan te nemen. Disfuncties van dit systeem leiden tot spanningszones in de weefsels (spieren, fascie, gewrichten...).
Door manipulatie van de sensoriële receptoren van de voetzool (posturopodiezolen) of inwerking op de ogen (posturele prisma's) is een posturele herprogrammering mogelijk.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een posturopodist-posturoloog die door de Association de Posturologie Internationale erkend is na een voortgezette opleiding van zeven jaar aan het Institut de Posturologie de Paris .
In de praktijk wordt het type zool gekozen na een grondig onderzoek van ongeveer één uur (anamnese, palpatie, klinische test, test van de zoolelementen...), waarna een therapeutische strategie wordt bepaald. De zolen worden een maand gedragen tot de tweede raadpleging die noodzakelijk is om de zolen te controleren, te verbeteren of aan te passen afhankelijk van de reactie van het lichaam op de stimulaties.
Een jaarlijks bezoek is aanbevolen om na te gaan of de zolen niet moeten worden aangepast.