menu

Voor ‘dry needling’ wordt een steriele accupunctuurnaald gebruikt om de lokale circulatie te bevorderen en de weerpijn te onderbreken.

 

In principe kan men pijn in ieder lichaamsdeel voelen. In gezondheidszorg werden voor een lange tijd enkel degeneratieve gewrichten of gekneldezenuwen overwogen als een reden voor pijn. In de laatste paar jaren kwam men te weten dat pijn vaak in het spierstelsel ontstaat. Overmatig gebruik of stress op het werk, tijdens sport, of vrije tijd zijn mogelijke redenen voor spierproblemen. Pijn in het spierstelsel kan een primair probleem zijn of kan samengaan met diagnoses zoals osteoartritis.

Voor lange tijd is het spierstelsel genegeerd als een oorzaak van pijn omdat spierpijn zich vaak op een andere plaats dan de bron manifesteert. Bijvoorbeeld zijn maagspieren vaak de bron van pijn in de lagere rug en kunnen nekspieren hoofdpijn veroorzaken. Verder kan een pijnlijke knie veroorzaakt worden door de dijspieren, en vindt pijn in de Achillespees vaak zijn oorsprong in de kuit.

Ongeveer veertig jaar geleden hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt dat misbruik van het spierstelsel bepaalde connecties tussen spieren en zenuwen kan belasten of beschadigen, wat spiervezels doet samentrekken. Zo een pijnlijke samengetrokken spierknoop wordt een ‘trigger point’ genoemd. ‘Trigger points’  verwijzen of ‘triggeren’ pijn. Ze kunnen de circulatie nadelig beïnvloeden en zenuwvezels vastzetten. Bij voortdurende irritatie, zijn ‘trigger points’ in staat om voortdurende pijn te veroorzaken.

Het goede nieuws is dat ‘trigger points’ behandelbaar zijn, zelfs na jaren van irritatie/pijn. Er zijn verschillende methoden om ‘trigger points’ te behandelen; bijvoorbeeld, manuele trigger punt therapie en ‘dry needling’ zijn beide wel bewezen methodes. Manuele trigger punt therapie is de behandeling van spieren en connectieve weefsels met verschillende manuele technieken. Voor ‘dry needling’ wordt een steriele accupunctuurnaald gebruikt om de lokale circulatie te bevorderen en de weerpijn te onderbreken. Andere methodes bevatten sport, en modaliteiten zoals warmte, electrotherapie, Laser en ultrasound.

Het is belangrijk de oorzaak te achterhalen en de factoren te corrigeren die de pijn triggeren. 

U therapeut zal uw informeren over de meeste effectieve  behandeling voor u probleem maar de keuze ligt natuurlijk bij u. 

Hoe eerder u pijn wordt beoordeeld door een professional, hoe meer  kans u hebt dat je zal reageren op de behandeling.

Het succes van Trigger point therapie is afhankelijk van uw bijdrage. U therapeut behandeld de lichaamsdelen die de meeste pijn uitlokken. Maar als de pijn te zwaar wordt kan je de behandeling op elk moment onderbreken door simpelweg stop te zeggen. Het is normaal als je de eerste of tweede dag na de behandeling pijn ervaart na een trigger point Therapie. De huid kan ook lichtjes geïrriteerd geraken bij deze behandeling. Heel uitzonderlijk kan er een kleine haematoma (kneuzing) ontstaan. Je kan het genezingsproces ondersteunen door een warme douche of een bad te nemen na de behandeling of je kan een warmtekussen op het behandelde lichaamsdeel gebruiken. Indien noodzakelijk kan u niet steriodale ontstekingsremmende geneesmiddelen (non-steroidal, anti-inflammatory drugs) gebruiken gedurende 2 à 3 dagen die medisch zijn goedgekeurd. 

Verder zouden alle behandelde spieren voorzichtig gestretcht kunnen worden; 2 à 3 keer per dag gedurende 30sec zoals aangewezen door u therapeut. 

Indien het mogelijk is, afhankelijk van u pijn, is het aangeraden 2 maal per week sport te beoefenen. 

Probeer buiten deze aanbevelingen bewust te zijn van u houdingen en werksituaties die u pijn zouden kunnen veroorzaken en probeer ze te vermijden. Blijf actief en lenig binnen uw tolerantie.

HCMC Kraainem

Health and Care Medical Center - Kraainem

Avenue de Wezembeek, 106 – 1950 Kraainem
02/688.18.00info@hcmc.be
(Bruxelles à 2 pas de Stockel Woluwe Wezembeek Oppem
accès rapide depuis l’ OTAN)

HCMC Boitsfort

Health and Care Medical Center - Boitsfort

Dries, 53 – 1170 Watermael-Boitsfort
02/880.18.01info@hcmc.be
(Bruxelles à 2 pas d’Ixelles av Louise Uccle Auderghem Etterbeek
très accessible depuis la commission européenne)

Kiest uw taal

© 2016 HCMC. Alle gereserveerde rechten.
Designed By Butterfly Effect

Search