Dit zeer specifiek type revalidatie richt zich tot patiënten met duizelingen of evenwichtsproblemen van vestibulaire oorsprong.

Even indrukwekkend als pijnloos, deze techniek blijkt uiterst efficiënt te zijn en te beantwoorden aan de verwachtingen van vele mensen waarvan de levenkwaliteit verminderd werd door deze duizelingen of evenwichtverliezen... Een duizeling is een illusie van beweging die de indruk opwekt dat de omgeving rond zich beweegt en die zich ook kan uiten in een gevoel van lichte dronkenschap. De ouderdom van deze problemen vormt geen rem voor de genezing ervan en ze worden vaak in slechts een aantal sessies opgelost.

De evenwichtsproblemen het vaakst behandeld in revalidatie zijn:

  • De goedaardige positionele paroxystische duizeling (GPPD), de meest frequente, is een zeer intense duizeling die een paar seconden duurt en die zich bij bepaalde posities van het hoofd vertoond (bij het draaien van het hoofd, door het hoofd achterover te leggen...). Dit type duizeling hangt samen met de beweging van kleine kristalletjes (ololieten) in de semi-circulaire kanalen van het binnenoor. Deze duizelingen kunnen gemakkelijk genezen worden via zeer specifieke bevrijdende bewegingen.
  • De vestibulaire neuritis is een duizeling die enkele uren of zelfs dagen kan duren. Ze kan afkomstig zijn van een virus. De patiënt voelt een zeer sterk onevenwichtsgevoel en een gevoel van dronkenschap die belet "recht" te stappen. Een specifieke revalidatie van het evenwicht zal de patiënt helpen om zijn oorspronkelijk evenwicht terug te vinden en de duizelingen te verminderen.

Experts

BROEKAERT Sara

HCMC Kraainem

Health and Care Medical Center - Kraainem

Avenue de Wezembeek, 106 – 1950 Kraainem
02/688.18.00info@hcmc.be
(Bruxelles à 2 pas de Stockel Woluwe Wezembeek Oppem
accès rapide depuis l’ OTAN)

© 2016 HCMC. Alle gereserveerde rechten.
Designed By Butterfly Effect

Search