menu

Indien de grote traumatologie (poly trauma, grote breuk) tot de dienst spoedgevallen behoort, valt de "kleine traumatologie", al dan niet voorkomend op sportterreinen, meestal onder de ambulante geneeskunde. Er zijn twee grote soorten scherpe letsels in de kleine traumatologie:

  • De arthro-ligamentaires ongevallen: verstuiking van enkel of knie, polsgewricht, vingers, ontwrichting van de knieschijf of acromio-claviculaire letsel,…
  • Ongevallen van de gespierde pezen: doorslaan, scheur, scheiding, kneuzing, Achilles pees,…

Deze "kleine traumatologie" wordt vaak door de patiënt en de arts verwaarloosd of door kolossale middelen (pleisterkalk) behandeld. Nochtans, en in het bijzonder bij de sportman, vereist deze ziekteleer een nauwkeurige diagnose (na een zorgvuldig klinisch onderzoek en aanvullende snel beschikbare onderzoeken) en een aangepaste functionele behandeling, wat een spoedig hernemen van de activiteiten zeker zal waarborgen.

De mechanische letsels van het bewegingsapparaat:

De pijnen van de wervelkolom (lendepijnen en heupzenuwpijnen, dorsalgies, stijve hals, cervicalgies en cervico-brachiales neuralgie). De wervelaandoeningen, die zelden ernstig maar meestal zeer invaliderend zijn, vereisen een adequate behandeling die zowel gebaseerd is op het snelle verkrijgen van antalgie als op het aanleren van de juiste beweging. Deze zal op duurzame wijze elke nieuwe aanval voorkomen. Een uitvoerig beschreven en gepersonaliseerd programma evenals de basistips voor een wervelhygiëne moeten aan de patiënt gegeven worden. De ziekteleer van overbelasting (peesontsteking, ténosynovite, bursite, voetplantige fasciite...) vereist, meestal niet alleen rust en pijnstillende behandeling maar eveneens een reeducatie met het oog op de correctie van het oorzakelijke gebaar. De artrose in het bijzonder op het niveau van de heupen, knieën, schouders, handen en rachis. Deze degeneratieve ziekteleer doet zich voor wanneer de beschermende laag van de beenderen, het kraakbeen, begint te slijten. De pijn is het eerste symptoom, de stijfheid (verlies van mobiliteit), de tweede. De behandelingen van kinesitherapie helpen om de soepelheid van deze scharnieren te handhaven en de veerkrachtigheid van de spieren rondom te versterken. De pijnen en vervormingen van de voeten (statische en dynamieke functionele podologie) met podoloog Gregory Gillet.

De opvolging van de patiënt na een chirurgische ingreep:

Na een chirurgische ingreep (prothese van heup en knie, ligamentenplastiek, kuur van discale breuk,…), is een revalidatie noodzakelijk, met het oog op de terugwinning van de functie en van de normale activiteiten. Het is vooral belangrijk een aangepast gedrag aan te leren om het risico van herhaling zoveel mogelijk te verminderen.

Geschiktheidbezoek om sporten uit te oefenen:

Vermits elk sport een inspanning van het lichaam verreist, moet ons organisme in staat zijn een toenemende inspanning te verdragen. Het is dus noodzakelijk dat er zich geen gezondheidsprobleem voordoen. Dat is het doel van het jaarlijks geneeskundige geschiktheidbezoek om sporten uit te oefenen. Dit bezoek bestaat uit een algemeen onderzoek (voornamelijk cardiovasculair en osteo-gewrichten), evenals een kleine inspanningsproef teneinde de vorm van de persoon te evalueren.

Heroefenen tot inspanning - hernemen van een sportactiviteit:

Gecontroleerde en gemedicaliseerde lichamelijke activiteiten hebben in ruime mate hun weldaden bewezen. De winsten zijn soms groter dan bij het gebruik van geneesmiddelen. Om aan een toenemende aanvraag te voldoen, hebben wij programma's van heroefenen tot inspanningen ontwikkeld. Zij zijn bestemd voor personen die hun lichamelijke activiteiten aanzien als een werkelijke preventieve behandeling. Onze programma's worden ambulant uitgevoerd volgen het concept "sport en gezondheid", met het doel het plezier terug te vinden om lichamelijke activiteiten uit te oefenen, maar ook nieuwe sporten te ontdekken. Het gaat erom "de vorm" terug te vinden ... in partnership met onze diëtiste.

De verdorven littekens (na ongeval, brandwond of chirurgie) :

Teneinde complicaties te beperken, moet een litteken altijd worden gemobiliseerd, versoepeld of drooggelegd. In functie van de localisatie en van de kwaliteit van de stoffen, blijkt het moeilijk bepaalde littekens manueel te mobiliseren; soms zij zijn zelfs bij knijpen pijnlijk. Bovendien kan een oud litteken aanhechtingen presenteren die een accumulatie van vet veroorzaken en bijgevolg elke poging tot handbehandeling moeilijk maken. In tegenstelling tot de actie van de hand, garandeert endermotherapie een pijnloze mobilisatie van de littekenstof overal op het lichaam, zonder knijpen noch ongecontroleerd trekken. Laatste opmerking: in een geneeskundig kader wordt een LPG-endermotherapie behandeling in onze Centrum wel terugbetaald.

Wat is Mesotherapie?

  Dit zijn lokale injecties van drugs, maakte via de huid, zeer oppervlakkig en zeer pijnlijk. Deze injecties kunnen intra-epidermale, intradermale oppervlakkig of diep tussen de 1 en 13 mm). • Met naald 4 tot 13 mm lang • Het gebruik van wegwerpmateriaal: technische "manual" met spuit en naald of technische "assisted" met de hulp van een elektronische injector.

Wat is er nodig in spuiten?

Ook de producten die worden gebruikt in de algemene geneeskunde, verkrijgbaar in de apotheek, maar meerdere injecties en in zeer kleine hoeveelheden: relaxantiaantioedémateux, anti-inflammatoire geneesmiddelen, vasodilatoren, calcitonine, poly vitaminen, enz.. Nooit cortisone.  

Is het een gevaar voor de gezondheid?

Alle antiseptische voorzorgsmaatregelen worden routinematig genomen. Geen risico van virale hepatitis en HIV. Bijwerkingen zijn zeldzaam en meestal mild.  

Wat kan het te behandelen?

• De pijn van artrose, de "rugpijn", reumatische pijn. • De neuralgie, hoofdpijn en migraine. • aandoeningen van de bloedsomloop (benen). • sportblessures (verstuikingen, tendinitis, verstuikingen, contracturen). • De dermatologische (haaruitval, fibrotische littekens).

Wat maakt voor u het?

• Iedereen priori. • Kinderen. • Volwassenen. • De ouderen, vooral degenen die veel drugs gebruiken, bereid en in staat op een andere wijze van toediening van geneesmiddelen te proberen.

Routebeschrijving | Pijn

  Sport-Traumatologie tendinopathie verstuikingen contracturen, verstuikingen, verrekkingen periostitis périméniscites osteochondrosis breuken RSD -Reumatologie botsing reumatische ziekten Van Dupuytren contractuur Carpaal tunnel syndroom Morton's ziekte Spinal-aandoeningen lumbago, torticollis, dorsalgo NCB, ischias, cruralgia lage rugpijn neck joint Vaak pijn in de rug Routebeschrijving | Algemene Geneeskunde Bepaalde pathologieën van Huisartsgeneeskunde ten goede zal komen in aanvulling op de medische referentie-behandeling met mesotherapie voor pijnstillende: migraine, hoofdpijn duizeligheid veneuze insufficiëntie prikkelbare darm syndroom Routebeschrijving | Dermatologie alopecia vezelig littekens

HCMC Kraainem

Health and Care Medical Center - Kraainem

Avenue de Wezembeek, 106 – 1950 Kraainem
02/688.18.00info@hcmc.be
(Bruxelles à 2 pas de Stockel Woluwe Wezembeek Oppem
accès rapide depuis l’ OTAN)

HCMC Boitsfort

Health and Care Medical Center - Boitsfort

Dries, 53 – 1170 Watermael-Boitsfort
02/880.18.01info@hcmc.be
(Bruxelles à 2 pas d’Ixelles av Louise Uccle Auderghem Etterbeek
très accessible depuis la commission européenne)

© 2016 HCMC. Alle gereserveerde rechten.
Designed By Butterfly Effect

Search