menu

Acupunctuur verscheen meer dan 2500 jaar geleden in China. De naam voor deze behandelingsmethode werd door missionarissen in de 16de en 17de eeuw gegeven toen zij de Westerse Wereld kennis lieten maken met deze techniek.

Een versie van het originele manuscript werd in 1954 vertaald door een sinoloog en in 1957 door een historicus.  Hierna begon een groep artsen acupunctuur toe te passen in de Westerse Wereld. Zij verrasten het breed publiek met de behaalde resultaten. In de jaren 70 ontstond er een hernieuwde belangstelling voor acupunctuur toen onderzoek in de neurofysiologie de pijnbanen beschreef en het werkingsmechanisme van morfine en endomorfines in ons licham werd ontrafeld. Bij acupunctuur wordt met naalden op bepaalde punten in de huid geprikt. Deze punten worden gekozen op basis van een 1000-jarige ervaring en omwille van hun gekende effecten. Bepaalde punten verzachten de pijn, andere verminderen de stuwing van een orgaan, sommige versterken de spieren en nog andere hebben een positief effect op de algemene gezonheidstoestand. De naalden waren vroeger van goud of silver; tegenwoordig hantert men naalden van chirurgisch staal die gemaakt zijn voor éénmalig gebruik. De meest voorkomende indicatie is de behandeling van chronische pijn, maar acupunctuur heeft een plaats in verschillende aandoeningen die moeilijk te behandelen zijn met conventionele methoden. In 2003 en 2006 stelde de Wereld Gezondheids Organisatie een lijst van ziekten op waarvoor acupunctuur doeltreffend is.

Op deze lijst vindt men ondermeer
- hoofdpijn,
- neuralgie in het aangezicht,
- pijn bij zona,
- chronisch verstopte neus, 
- oorsuizen,
- nervositas,
- angst,
- slapeloosheid,
- functionele spijsverteringsstornissen, 
- reumatoide pijn,
- bepaalde gevallen van lage rugpijnen en ischias,
- periartritis van de schouder,
- tenniselleboog,
- artrose van de knie,
- stijve nek,
- pijn na amputatie van een lidmaat, of ter hoogte van een litteken. Er zijn slechts enkele contra-indicaties : aangeboren bloedstollingsstoornissen, zoals hemofilie of een defect van bepaalde stollinsfactoren en gebruik van bloedverdunners. De patient dient tevens eerst goed ondervraagd te worden en medisch onderzocht, met de nodige aandacht voor eventuele aanvullende onderzoeken. In sommige gevallen zal de acupuncturist de patient doorverwijzen naar andere specialisten indien acupunctuur niet aangewezen is, zoals bij pathologie van levensbelangrijke organen en tumorale pathologie. Vandag de dag wordt acupunctuur overal ter wereld toegepast omwille van het niet-invasieve karakter en de goede resultaten, uitgaande van een moderne en hedendaagse medisch benadering.

Experts

MATTHYS Allan
LAMOUR Claude

HCMC Kraainem

Health and Care Medical Center - Kraainem

Avenue de Wezembeek, 106 – 1950 Kraainem
02/688.18.00info@hcmc.be
(Bruxelles à 2 pas de Stockel Woluwe Wezembeek Oppem
accès rapide depuis l’ OTAN)

HCMC Boitsfort

Health and Care Medical Center - Boitsfort

Dries, 53 – 1170 Watermael-Boitsfort
02/880.18.01info@hcmc.be
(Bruxelles à 2 pas d’Ixelles av Louise Uccle Auderghem Etterbeek
très accessible depuis la commission européenne)

© 2016 HCMC. Alle gereserveerde rechten.
Designed By Butterfly Effect

Search