menu

De neurologische kinesitherapie voor volwassenen neemt de revalidatie en de herscholing van de patiënten ten laste die scherpe of kronische neurologische stoornissen presenteren.

 

Neuropediatrische kinesitherapie

De neuropediatrische kinesiterapie heeft tot doel de hersenbenadeelde kinderen toe te laten hun functionele motoriek

zoveel mogelijk te ontwikkelen door hun hersenpotentieel op zijn best gebruiken. De geneeskundige zal dus proberen deze kinderen hun functionele bevoegdheden te doen verbeteren "met specifieke leertijden waar de gebruikmaking van de automatische motoractiviteiten door een vrijwillige controle wordt vervangen om erin te slagen de regeling van de abnormale houdingen en de uitvoering van de gebaren te wijzigen". Concreet gaat het erom zo goed mogelijk het aangeboren potentieel van automatische motoriek te beheren en de pathologische motororganisatie te wijzigen door nieuwe vrijwillige motorstrategieën te bepalen die zullen toelaten:

  • een betere functionaliteit voor een grotere autonomie te verkrijgen,
  • te verhinderen dat de abnormale preferentiële motorschema's verplicht worden,
  • daan de motoriek een grotere veranderlijkheid te geven, d.w.z. de mogelijkheid om een beweging op verschillende en aangepaste wijzen te verwezenlijken (bv zich in een zittende positie zetten)
  • elke verslechtering van de orthopedische structuur te voorkomen (spier-, gewricht- en beenderstructuur).

De neurologische kinesitherapie voor volwassenen

De neurologische kinesitherapie voor volwassenen neemt de revalidatie en de herscholing van de patiënten ten laste die scherpe of kronische neurologische stoornissen presenteren, zoals vasculaire problemen, schedeltrauma's, mergachtige letsels, de multiple sclerose, de amyotrofe laterale sclerose, de Parkinson ziekte, of polyneuropathies. Zij vormt een van de basissen van de herscholing van deze steeds meer verspreide neurologische aandoeningen, die meestal als gevolg hebben een motorisch tekort, soms ook een zinnelijk tekort, of zelfs een psychologisch tekort. De overheersende doelstellingen van de herscholing zijn de preventie van de slechte houdingen en de ontwikkeling van de motorische capaciteiten van de patiënt. De gebruikte methoden zijn voornamelijk de passieve en actieve mobilisaties, de proprioceptieve houdingen en technieken. Deze methoden moeten aan de neurologische letsels en tekorten van de patiënt goed aangepast worden, om een optimale functionaliteit te behouden of terug te vinden in zijn persoonlijke, professionele en sociale vaardigheden.

Experts

BARREAU Thomas
BRIENS Mare-Line
FERMINNE Virginie
PLATEAU Ariane
d'HUART Ariane

Health and Care Medical Center - Kraainem

Avenue de Wezembeek, 106 – 1950 Kraainem
02/688.18.00info@hcmc.be
(Bruxelles à 2 pas de Stockel Woluwe Wezembeek Oppem
accès rapide depuis l’ OTAN)

Health and Care Medical Center - Boitsfort

Dries, 53 – 1170 Watermael-Boitsfort
02/880.18.01info@hcmc.be
(Bruxelles à 2 pas d’Ixelles av Louise Uccle Auderghem Etterbeek
très accessible depuis la commission européenne)

Health and Care Medical Center - Evere

Avenue Cicéron 191140 Evere
02/880.38.00info@hcmc.be
(Proche de l'OTAN - Woluwe - E411)

Kiest uw taal

© 2016 HCMC. Alle gereserveerde rechten.
Designed By Butterfly Effect